نان، قلب تپنده سفره های ایرانی است. این ماده غذایی ارزشمند، نه تنها شکم ها را سیر می کند، بلکه فرهنگ و هویت ما را نیز در خود جای داده است. تنوع نان در ایران به اندازه ای است که هر منطقه و شهری، نان مخصوص به خود را دارد. از نان سنگک و بربری گرفته تا لواش و تافتون، هر کدام حکایت از ذائقه و سبک زندگی مردمان آن دیار دارند.
اما آیا تا به حال فکر کرده اید که همین نان های ساده و روزمره، چه رازی در خود دارند؟ نان خانگی، با عطر و طعم بی نظیرش، نه تنها لذیذتر است، بلکه ارزش غذایی بیشتری نیز دارد. در روز جهانی نان خانگی، فرصتی است تا به اهمیت نان و فرآیند پخت آن پی ببریم.
در این مقاله، قصد داریم شما را به عرصه جذاب نان های صبحانه ایرانی دعوت کنیم. از نان های سنتی و قدیمی تا انواع نان های نوین و فانتزی، همگی در این سفره رنگارنگ جای دارند. با ما همراه باشید تا با انواع نان های صبحانه و خواص آن ها بیشتر آشنا شوید و یاد بگیرید چگونه یک صبحانهی سالم و خوشمزه با نان خانگی داشته باشید.
معرفی انواع نان صبحانه
یکی از موارد جالبی که برای نان خانگی وجود دارد این است که نان به تنهایی هم یک غذای کامل محسوب می شود و می تواند به راحتی فرد را سیر کند. البته شما می توانید نان های متفاوتی را در خانه برای خودتان بپزید و از خوردن این نان ها نهایت لذت را ببرید. در ادامه نان های مختلف برای صبحانه را به شما معرفی می کنیم.
1. نان کماج
کماج تبریزی یکی از آن نان هایی است که با اولین گاز زدن، شما را به سفری خوشمزه و دلچسب می برد. این نان خوش طعم که ریشه در تاریخ آشپزی تبریز دارد، امروزه در بسیاری از شهر های ایران، از جمله یزد، طرفداران زیادی پیدا کرده است.
- ترکیب بی نظیر مواد اولیه: آرد گندم، تخم مرغ، خامه صبحانه، شیر ولرم، روغن مایع، شکر، خمیر مایه فوری، آب ولرم، بهبود دهنده و نمک، همه و همه دست به دست هم می دهند تا یک نان نرم، لطیف و پر طعم را به وجود آورند.
- رویه طلایی و خوش عطر: ترکیب عسل، زرده تخم مرغ و کنجد، رویه ای طلایی و براق برای نان ایجاد می کند و عطر و طعم آن را دوچندان می کند.
2. نان رمضان مناسب برای صبحانه های ماه رمضان
این نان مغذی و لذیذ که با الهام از نان کماج پخته می شود، از دیرباز زینت بخش سفره های افطار در تبریز بوده است. ترکیبات غنی و بافت نرم آن، انرژی مورد نیاز شما را برای روزه داری تامین می کند.
آیا می دانستید که نان رمضان، یکی از نماد های اصیل نان های سنتی ایران است؟ این نان خوش عطر و طعم، با توجه به مواد طبیعی و فرایند پخت سنتی، جایگاه ویژه ای در فرهنگ غذایی ما دارد.
3. نان شیرمال
یکی دیگر از نان های خوشمزه و پرطرفدار نان شیرمال است که هم بافت بسیار خوبی دارد و هم طعم بسیار خوشمزهای دارد. اگر به دنبال یک نان صبحانه دو نفره هستید پیشنهاد می کنیم که نان شیر مال را امتحان کنید. می توانید این نان را از نانوایی هایی که نان فانتزی می پزند تهیه کنید و یا خودتان در خانه آن را درست کنید.
در تهیه این نان از موادی مانند آرد، شیر، شکر، خمیر مایه، روغن مایع، تخم مرغ و نمک استفاده می شود. البته از ترکیب زرده تخم مرغ، شیر یا روغن، زعفران دم کرده و کنجد نیز برای رومال نان استفاده می شود. طعم این نان کمی شیرین است و با چای بسیار خوش طعم است.
4. نان اهری
یکی دیگر از نان های بسیار محبوب نان اهری نام دارد که در شهر اهر طبخ می شود. شما هم می توانید به آسانی این نان را در خانه تهیه کنید و برای صبحانه میل کنید.
در تهیه این نان از وانیل، پودر قند، ماست، سرکه سفید، بیکینگ پودر، روغن مایع، پودر زنجبیل، پودر هل و آرد سفید استفاده می شود. این نان هم مانند سایر نان های حجیم رومال دارد که شامل زرده تخم مرغ، عسل یا شیره انگور، نمک و کنجد است.
5. نان فطیر
نان فتیر یا نان فطیر یکی از انواع سنتی نان شیرینی است که معمولا به صورت خانگی هم می توان آن را به سادگی تهیه کرد. فطیر سنتی اراک و نان فطیر مغزدار و محلی اردبیل (شیرین چورک)، نان فطیر گناباد و نان فتیر هشترود یا تبریزی بیشتر از سایر انواع این نان صبحانه و عصرانه مشهور هستند.
اگر چه نان فطیر در اصطلاح نانی است که خمیر آن ور نیامده و فطیر است (چون خمیر مایه ندارد) اما برای طرز تهیه انواع نان فطیر امروزی معمولا از خمیر مایه استفاده می کنند.
6. نان زنجبیلی
بچه که بودیم، بوی نان تازه از تنور می آمد و تمام کوچه را پر می کرد. یکی از خوشمزه ترین نانهایی که مادر بزرگم می پخت، نان زنجبیلی بود. بوی گرم زنجبیل و طعم شیرینش، خاطرات شیرینی از کودکی برایم تداعی می کند.
امروز، با پختن نان زنجبیلی در خانه، می توانیم این خاطرات شیرین را زنده کنیم و به نسل بعد منتقل کنیم. روز جهانی نان خانگی، فرصت مناسبی است تا به سنت های پخت نان احترام بگذاریم و از این هنر دست ساز لذت ببریم.
7. نان بربری
یکی از نان های ایرانی نوستالژی نان بربری است که در تمام شهر های ایران طبخ می شود. اکثر ایرانی ها از این نان برای صبحانه استفاده می کنند.
شاید بتوان در بین انواع نان صبحانه نان بربری را در زمره پر طرفدارترین نان ها قرار داد. نان بربری به صورت ساده و کنجدی طبخ می شود. البته می توانید این نان خانگی را در خانه هم تهیه کنید.
8. نان پیده ترکی
نان پیده ترکی شباهت بسیار زیادی به نان بربری ایرانی دارد و طعم بسیار خوبی هم دارد و بیشتر به عنوان نان خانگی اسمش بیان می شود. مواد اولیه لازم برای تهیه این نان عبارت است از آرد، روغن مایع، شیر، آب ولرم، نمک، سفیده تخم مرغ، شکر و خمیر مایه. برای رومال نان نیز از زرده تخم مرغ، روغن مایع، شیر یا ماست، نمک و کنجد یا دانه سیاه استفاده می شود.
9. نان کنجدی سریع و آسان
اگر بخواهیم در بین انواع نان صبحانه به یک نان متفاوت اشاره کنیم به نان کنجدی می رسیم. نان کنجدی از آن دسته نان هایی است که برای پخت نیازی به فر ندارد و در روغن سرخ می شود. داخل این نان خوشمزه خالی است و می توانید با هر چیزی که دوست دارید آن را پر کنید و میل نمایید.
برای تهیه خمیر این نان باید آرد، خمیر مایه، نمک، شکر و شیر ولرم را با هم مخلوط کنید. برای رومال نان هم از ترکیب شیر و کنجد استفاده می شود و در روغن سرخ می شود.
10. نان سوخاری مناسب برای صبحانه
یکی دیگر از انواع نان صبحانه نان سوخاری است که علاوه بر ایرانی ها بین مردم سایر کشور ها نیز بسیار محبوب است. نان سوخاری نوعی نان اسفنجی است اما حال تردی دارد و بافت آن هم بسیار سبک است. این نان از گندم تهیه می شود و نسبت به سایر نان ها رطوبت کمتری دارد.
شما می توانید این نان را از نانوایی های نان فانتزی تهیه کنید و یا در خانه این نان را پخت کنید. مواد اولیه لازم برای تهیه این نان عبارتند از شکر، تخم مرغ، روغن مایع، آب گرم، نمک، آبلیموی ترش، آرد و خمیر مایه. این نان برای کسانی که مشکلات گوارشی دارند نیز بسیار مناسب است و به راحتی می توانید این نان را تهیه کنید و در وعده صبحانه با پنیر بصیر و چای آن را میل کنید.